Zavar az erőben

Kemény vagyok, úgy tűnik, állok a lábaimon, igyekszem a körülményekhez képest felelős döntéseket hozni, kitartóan szorítom a kormányt, következetesen tartva az irányt a messzi céljaim felé…
Az önbecsülésem mértékének, a nemnegatív valós számok halmazában való megjelenése is egyre több bizakodásra adott okot.
Így valami relytélyes oknál fogva azt képzeltem, hogy a pandémiával és a dupla durva depresszióval súlyozott, Robinson Crusoe-ként tengetett idő pokla a paradicsomban, és az immáron ismét a fránya Kárpát-medencében lehúzott, kiábrándító tél viszontagságai, megacéloztak belülről annyira, hogy elmondhassam magamról, nem fogok összetörni lépten nyomon.
Amit a másik emberek léleknek neveznek, arról meg naív módon azt gondoltam, olyan régen kirohadt már belőlem, hogy valójában nem igazán van miért aggódnom.
Most mégiscsak felül kell vizsgáljam ezeket a dolgokat, hisz mikor az ominózus reptéri búcsú után eltelt nyolcszázhét napot követően, újra úgy hozta az élet, hogy alkalmunk volt személyesen találkozni Hajnival, kiderült korántsem vagyok annyira golyóálló, mint amennyire ezt igyekeztem elhitetni magammal.
A látványos érzelmi kiszolgáltatottság akaratlan propagálásának mérséklése céljából, anno az arcomra feszített maszk, már régesrég megszilárdult annyira, hogy ne hallattszanak ki mögüle a magány kongó ürességében visszhangzó sóhajok. Most mégis érzem, amint a homályból felbukó és egymást marcangoló emlékfüzérek szinaptikus kisülései nyomán megránduló izmok, mint Galvani döglött békájának tagjai lejtik táncukat az arcomon. A vértem vastag, illesztésin nem látszik át a temérdek visszafolytott rezdülés, talán még az egykori kedves, ki olyan jól ismeri a vonásaim torzulásait, sem veszi észre a vegetatív kínlódást, amint az elbomlottnak hitt emócionális komposztot, óriás vasvillával forgatja át a jelenléte.
Könnycsatornáim bedugaszolva, az álarcom jól záró, masszív zsilipjei meggátolják a lelepleződést, mégis erőből kell tartanom magam, rendre eltaposni a hangszálaimon felkúszó mondatlárvákat, amiknek nem szabad elhangozniuk, kimondásuknak nincs létjogosultsága, értelme mégannyisem, hisz már csak bennem léteznek, valós kontextusukat elsodorta az idő. Csak kárt okoznának, dohos szentimentalizmusukkal összemaszatolnák az egyébként örömteli viszontlátás hangulatát.
Próbálok beleoldódni a szituációba, a fröccs kicsit segít is, lefestem és színes animációként vetítem magam elé a történeteit, összekapcsolom őket a közösen átélt idők lenyomataival, átadva magam a mozinak, őszintén próbálok derülni rajtuk, miközben rozsdalepte, éles-hegyes kérdések között, hátamat az ajtónak vetve szorítom vissza a belvilágból párolgó hideg szomorúság kitörési kísérleteit. Úgy tűnik, az elszaladt negyvenkét év összefüggő kudarcsorozatai közepette sem tanultam meg méltósággal veszíteni.
Az erjedt must etanolja mindenképp nagy úr, főleg a nehéz, testes vöröseké, ami ha nem vagy jó passzban, általában gyorsan lehúz és elevenen felfalat a démonaiddal, de a kellemes nyári melegben fogyasztott, bubisvízzel higított könnyed fehérborban van valami furcsa izzás, aminek terápiás szintű vedelésével kiégethető a melankólia, hazazavarható, elkergethető, mint a sötétben lobbantott fáklyával a vadak.
Segítségével néha sikerül felülkerekedni az énem árnyékos oldalán, és a sajnos csak ritkán látható eredeti Dávidot állítani a fénybe.
Amenyiben időszakosan sikerül a lehangoltság ragadós csápjait visszarugdosni az ajtófélfa mögé és végre rátolható a retesz a rohadékokra, akkor felenged a fagyott agy a riadt kis prédaállatok feszes remegéséből, és a maskara felületére domborított merev vigyor mélyedéseibe belülről is belesimul az igazi arc mosolya.
Amúgy sem vagyok egy nagyon kifinomult társalgó, azonban ilyenkor igazán mulyának érzem magam, hamisítatlan félnótásnak, aki csak a fejében billegő pillangókra tud figyelmezni.
A párbeszéd folyásában külső szemlélő vajmi kevés változást érzékelhetett volna, hisz a mentális kapacitásom legjavát ugyanúgy felemészti az örömteli elkalandozás lebegése, mint a valóm nemkívánatos részével való tusakodás erőfeszítései.
A különbség csak az, hogy ha magammal birkózgatok, akkor viszonylag ritkán jut eszembe zavarban lenni emiatt. Hallgatni amúgy is jobban tudok, mint beszélni, és velem ellentétben, neki legalább akadtak elmesélésre érdemes kalandjai.
Elrepültek az órák és lassan de biztosan elkezdték ránkzárni a helyet.
Az est végeztével, elsétáltunk a buszig, öklöspacsi, mint tinédzser sportársak közt az edzés után…

A belül forgószélként kavargó gondolatciklontól szédülve pattantam fel a gördeszkámra, hogy a kedd éjszakai forgalomhiányos utakon folyassam ki a szememen, azt a zavart, ami újfent bevackolta magát a koponyám varratai alá, a vízfüggönyön keresztül színes kaleidoszkópszilánkokra törik a közvilágítással keveredő autó és rendőrlámpafények kavalkádja. Elfolyó, alig evilági vetítéssé oldódik körülöttem a körút.
A menetszél a halántékomra szárítja a sós lét, ahogy, mint egy látássérült vakond a szlalompályán, hunyorítva kerülgetem az úthibák, taposóakna szerű csonttörő meglepetéseit…
A keletinél megálltam egy éjjelneppaliban, esetleges további italfogyasztás céljából, hogy a hullámzó delíriumban kimerevíthessem a hangulatot, és kiműthessem belőle az oda nem illő részeket, de végül csak egy doboz gyümölcslé lett belőle, amin a zaklatottságomnak köszönhetően hibbantmódra elkezdtem röhögcsélni.

Hogyaszondja: ” SIÓ VITATIGRIS”, de hát mégis ki az a hülye, aki leállna vitatkozni egy tigrissel…

Címke , , , ,

3 thoughts on “Zavar az erőben

  1. Harsfalvi mákos szerint:

    Fuerza

  2. Johnny Doe szerint:

    Sia – The greatest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: