Tápos

Az önjutalmazós projectem, amivel a napok egyhangúságából próbálok kiemelni pillanatokat, leginkább gasztronómiai vonalon működik.
A financiális bőség hiánya ugyan rákényszerít, hogy az elérhető legbézikebb dolgokkal tartsam fent a metabolizmusomat. Ezen gondosan kiszámolt, szigorúan a minimumra szorítkozó hétköznapi menük, (amik általában rizsből, babból vagy egyéb olcsó hüvelyesekből főzhető egytálételekből tevődnek össze, és amiből többnyire két napra is elegendő menyiséget készítek.) spórolásfaktora – egyenlőre – lehetővé tesz egy-egy luxusnapot.
Az egyik a henyélés kényelmével és társasággal, a másik pedig némi kreativ energiával ajándékoz meg.
Vagyis.
Heti egy partonevés, Petivel.
Ez jobbára egy hülye kebab, bocadillo vagy olcsópizza, fogyasztásában merül ki, és aminek igazából nem az ízélmény a legnagyobb erénye, hanem, hogy nem nekem kell pepecselnem az elkészítésével valamint végre nem egyedül eszem.
Az utóbbi a fontosabb, hisz főzni végülis szeretek, csak előfordul, hogy nincs türelmem vagy kedvem hozzá, azonban a legfinomabb csemegék sem annyira ízletesek ha magányosan kell rágódnod rajtuk, és a hitvány kis hülyeségek is felértékelődnek, ha van kivel megosztanod az élményt.
A másik urizálás, amivel legalább kéthetente megpróbálom elhitetni magammal, hogy fontos vagyok legalább magam számára, az a hétvégi vagy vasárnapi menü, amikoris, háromnál több összetevős, inkább a kulináris élvezetre, mint a mennyiségre koncentráló tápanyagot készítek, sokszor valami kísérletit, és időnként megengedem magamnak, akár a két fogás, luxusát is.
A gyorséttermezés időpontjában nincsen rendszer, az bármely napon esedékes lehet, amikor Peti úgy dolgozik, hogy van időnk leülni együtt.
A főzésöröm kifejeződése, az viszont szinte mindig hétvégére esik, ilyenkor ugyanis jobb hogyha nem hagyom el a hajót, egyfelől a parti nyüzsi tolerálását a legritkább esetben támogatja a hangulatom, másfelől jobb őrizni a házat ha a “findés” hajóskapitányok elözönlik az öblöt.
Ha a vízen maradok, akkor több időm is marad a konyhatündérkedésre…
Az eheti kombo kifejezetten jól sikerült, ugyanis nemcsak a pénteki közöspizzázás jött össze, de utána is volt idő együtt lógni, mivel Christy, Las palmasban maradt így tudtam a finkán aludni.
A tanyán héderezésnek számtalan előnye van, sok időnk van dumálni, és az agyamat egyéb ingerek is érik mint, amik az óceánon rendszeresek.
Más hangok, fények, illatok, szagok, színek. Egy kis igazi szárazföldérzés.
Zöld növények árnyéka, madárfütty, kecskebuké, neszező rovarok, és este a fényszennyezés hiánya okán a csillagok miriádjaival telehintett égbolt látványa, aminek az öbölben csak a töredékét láthatom a kikötő reflektorai miatt.
Végül, de nem utolsósorban, pár valódi földben termett, friss cucc, igazi lédús, perzselően erős csilipaprika, csokorba tépkedhető zöldfűszerek, és pár konyhakerti finomság, amelyek külalakjukban lehet, hogy nem a saját idealizált műanyagváltozataikra hasonlítanak, cserébe beltartalmukban messze kenterbeverik a supermarket zöldséggyümölcsit, vagyis van ízük.Ennek a hétnek a túlélését ezúttal valami fúziós fantáziával próbáltam megünnepelni.
Az alapötletet a jófajta csilihez való hozzájutás adta. A csácsók ugyanis nem nagyon eszik a csípőset, és ha néhanapján találok is valami apró paprikákat a zöldségesnél – amiről ők váltig állítják, hogy “muypicante” – azok általában csalódást szoktak okozni.
Peti csilibokra viszont megbízhatóan magas kapszaicintartalmú gyümölcsöt terem…A felaprított, pusztító kis paprikákat Csikemellcsíkokkal, megpirítottam egy kis kókuszolajon. Egy kanál jól megcukrozott kókusztejet, némi reszelt gyömbérel rákaramellizáltam a husira, amit utána beleforgattam kókuszreszelékbe és óvatosan tovább sütöttem, amíg aranybarnára nem pirult.
Negyed kiló gombát, csipet zúzott koriandermaggal puhára főztem a megmaradt kókusztejben, amit rákanalaztam kevés illatos jázminrizsre és az egészet megszórtam friss bazsalikommal és csilis lime-al pörkölt kesudióval. Kicsit thai, kicsit karib, kicsit mittudomén, de legalább kellemesen csíp és lényegesen cizelláltabb ízvilág, mint mondjuk a krumplipaprikás.
Ezen alkalmak ünnepjellegét igyekszem erősíteni avval is, hogy a körülményekhez mérten megadom a módját a tálalásnak. Valahogy úgy próbálom előadni, mintha valaki másnak készíteném az étket, legalábbis az általános moslékfreccsentő menzásdada sztilónál kicsit jobban odafigyelek a táplálék vizuális megjelenésére. A cockpit koszlott, puritán egyszerűsége ugyan nem nagyon idézi a főúri pompát, meg a kis próbálkozásaim is messze vannak a finediningtól, de ilyenkor azért szépen megterítem az asztalt, kiválasztom a nem lecsömpült tányért, kipolírozgatom az egyetlen borospoharamat, és efféle feleslegesnek tűnő badarságokkal szórakozom.
Néha azonban az ilyen olcsó illúziók is fontosak, hogy kicsit embernek érezzem magam.

Címke , , ,

One thought on “Tápos

  1. Mária szerint:

    Büszke lenne rád a Nagyi aki.mindezt tanulta de te hozod ösztönből nem is tufom.mért nem adtalak ínyencszakácsnak…amúgy meg tényleg igazi örömforrás egy szépen tálalt különleges kaja és nem csak sikerélmény..még igényt tartok a közös gyakorlásra..a közönséget sem kell majd keresni!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: