hálózsák

A Kanáriára még annak idején, a kokcsinellából remélt profit okán betelepített fügekeketusz, nem csak a skarlátszín pigmentért felelős bíborpajzstetveknek ad otthont, de a prickly pear spider, vagy tent web spider becenevű Cyrtophora citricola kolóniái is remekül érzik magukat a húsos, tüskés nyéltagok között.
Ezek a furcsa nyolclábúak ugyan a keresztespókok családjába tartoznak, azonban a família többi képviselőjével szemben nem szőnek körhálót,
helyette sátor alakú, középen kúpos csapdát állítanak, és fölé, rendezetlen, GYODA jellegű kuszaságot biggyesztenek, mint félázsiai védelmezők az imaginárius menekültek útjába.
A fesztiválhelyszín szerű pókpaloták különlegessége, hogy a konstrukciót alkotó szálak szabályos négyzet alakot formálva metszik egymást, és nem ragadósak, csupán a szerkezet összetettségének köszönhetően ejtik fogjul a gyanútlan rovarokat.
A pókparával élők eleven rémálmaiként, sokszor több száz egyed is élhet együtt a bonyolult, emeletes selyemvárakban.
A fekete rücsös potrohukon, fehér geometrikus törzsi mintát viselő nőstények, sokkal nagyobbak a hímeknél, és hódolva a szexuális kannibalizmus szép szokásának, a párzás után/közben rendre felfalják apró hódolóikat.
Miközben próbáltam egy jó közelit lőni a közösség legnagyobb matrónájáról egy szerencsétlenül járt, kanári fekete méh (Apis mellifera iberiensis) gabajodott a kelepcébe, így a fotók mellett lehetőségem adódott a vadászat mozgóképes rögzítésére is.
Az áldozatnak nem sok esélye volt a menekülésre, már a háló filigrán szövedékén végigterjedő első rezgések is azonnal felkeltették a ragadozók figyelmét és egyszerre többen igyekeztek a piknik helyszínére.
A prédaejtés másodpercek alatt lezajlott és a szegény zümi, hamarosan vastag, selyemfátyol alatt vergődve, várta, hogy a belé fecskendezett emésztőnedvek lassan feloldják a szöveteit, amit aztán, mint egy vattacukorba rejtett, cseppfolyós rovarbéléssel töltött, kitin kindertojást, a nyertes komótosan becipelje a hálója közepébe, hogy kiszívogassa a friss zsigersmoothie-t a fehér csomagolásból.
Figyelem, a következő felvételek alkalmasak lehetnek a nyugalom megzavarására, megtekintése arachnofóboknak különösen kontraindikált!

Címke , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: