Tурист-3

A pénzintézetek nemzetközi tranzakcióinak lassúsága okán ( A küldés óta volt itt egy dias Canarias, ami ugye ünnepnap, majd egy hétvége, amikor a bankok nem dolgoznak, illetve persze ilyenkor is fialtatják a dellát, csak valamilyen ostoba indokkal meg kell magyarázniuk miért is ülnek rajta.
Azt gondolom senki nem gondolja komolyan, hogy az átutalások egyeseinek és nulláinak áramlását, a bankok nyitvatartási idejében az üvegfal másik oldalán körmöt reszelő, melírozott hajú kisasszonyok koordinálják a nemzeti ünnepekre és egyéb szünnapokra fittyet hányó, fáradhatatlan számítógépek helyett… ) halogatnom kell az indulást így a kényszerpihenő ideje alatt látszólag felesleges vagy alacsonyabb prioritású dolgokkal is van lehetőségem bíbelődni.
Ma egy megörökölt, öreg, szovjet távcső kitakarításával kezdtem a napot.
Az egyik apró csavar felelőtlen meglazításával azonban komoly slamasztikába kerültem.
A rögzítőelem kioldása nyomán ugyanis, a fémházba sorjázott lencsék távtartók és egyéb mütyürök szépen kisiklottak a csőből, és akár egy elpattant gyöngysor szétspricceltek a kockpit padlózatán. Öröm az ürömben, hogy az atlanti óceán egyetlen kis alkatrészt sem nyelt el a vízelvezető szelepek nyílásain keresztül, azonban sajnos ez korántsem oldja meg az ismeretlen, helyes visszarakási sorrend problémáját.
Ez bizony nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnik, ugyanis a 11 különböző elem sorozatának ismétlés nélküli permutációi, harminckilencmillió kilencszáztizenhatezer nyolcszáz variációt tesznek lehetővé, viszont ez a fénytan viszonylag egzakt fizikai szabályszerűségeinek köszönhetően kizárólag egy esetben eredményez működő messzelátót.
( Ebből a rengetegből ugyan pár lehetőség egyből kizárható, hiszen nyilván a távtartók és lencsék viszonya valamelyest ésszerűen meghatározott, tehát a négy köztes elem egymásra helyezésével vagy a lencsék ismételgetésével tuti nem érem el a kívánt hatást, azonban az ilyen kivételek egyenletbe illesztése már messze meghaladja a “épphogynemtudnakátbaszniapiacon” mértékű matematikai felkészültségemet a kombinatorika terén. Ha erre nem is tudok pontos értéket kalkulálni, attól tartok még is közel csillagászati a lehetőségek száma) Ha esetleg valaki jártas az özönvíz előtti szovjet optikai konstrukciók belvilágának ismeretében az kérem ne rejtse véka alá a tanácsait…

UPDATE!
Az web erre a konstrukcióra vonatkozó találatai igencsak szegényesnek bizonyultak…
De mivel elég jó mindentmegtaláló hírében állok nem hagytam annyiban.
A különböző szűkítések sem kecsegtettek túl sok reménnyel, de “végső kétségbeesésemben” szerencsére megpróbáltam oroszul is a böngészést és ez egészen más megvilágításba helyezte a dolgot.
Ez a látcsőmodell ugyanis, ha a volt KGST területen kívül ismeretlennek is számít, az anyaország távolbanézői körében viszonylag nagy népszerűségnek örvend, így a: Tурист-3, Телескопостроение, оптика keresésre egész hasznos adatok özöne sorjázott elő, és egyből megadta azt a sorozatot, amit nekem nagyjából a tizenkétmilliomodik próbálkozásra sikerült volna megtalálnom…
Derű!
Ennek örömére főzök egy nagy lencsefőzeléket…

Címke , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: