házizoo

Végre sikerült meglátogatni a szomszédságunkban üzemeltetett kis privát vadasparkot, jó ideje vártam már erre, nem csak azért mert rég volt szabadnapunk, amiken ilyesmit lehet csinálni, hanem mert különböző okokból kifolyólag mindig elhalasztottuk ezt a kiruccanást.
A szegényes állatfelhozatalból, amit egy helyi testvérpár gondoz, amolyan megélhetési szándékkal, leginkább a bush baby-k (Galagoides zanzibaricus), érdekeltek. Ugyanis ennek a lajhármaki alkatú főemlős fajnak a képviselői, rendre ugrabugrálnak az ideiglenes otthonunk telkén található épületek pálmafonat tetőburkolata és az itt növő legyezőpálmák koronája közt, azonban mindezt, az éjszakai életmódjuknak köszönhetően kizárólag kukasötétben művelik, és mire meghallom a tetőn motozást és előkapnám a zseblámpát, “neagyisten” a fényképezőgépet, addigra általában rég messze járnak, vagy csak egy kis sötét sziluettben felvillanó szempárt kaphatok el, ami azonnal el is tűnik a homályban.
bush baby
(A tetőnk egyébként elég nagy forgalmú átjáróház éjszakánként, megfordulnak itt egyéb makifélék, mint például a Madagaszkár meséből ismerhető, lemúrok avagy gyűrűsfarkú katták, denevérek, repülő kutyák, patkányok, madarak, gyíkok, gekkók, és persze rovarok töméntelen menyiségben…)
Sajnos a Makunduchi snake park névre keresztelt állatmenhelyen sem nagyon sikerült őket jól szemügyre venni, hiába volt nappal, ugyanis a szálláshelyükként szolgáló hevenyészett ketrecben növő sűrű növényzet közt kiválóan elrejtőztek, így körülbelül annyit láttam belőlük, amennyit éjszaka szoktam. Viszont csípős szaguk elárulta, hogy ott lehetnek valahol a levelek között.
A másik beígért attrakció, amiért már a szigetre érkezésünk előtt be voltam zsongva az a vadonélő kaméleonlátás volt.
Ők országos nagy kedvenceim, a szeretett mindenféle hüllők közül őket csodálom leginkább.
Állítólag legalább három faj él ezen a vidéken, köztük az egyik legnagyobbra növő (Trioceros melleri) is.
Hiába tenyésznek azonban népes számban a sziget bokros-cserjés rengetegeiben, hiszen ezek egyrészt nagyjából áthatolhatatlanok, másrészt, ha csak úgy egyszerűen be is lehetne sétálni ezekre az élőhelyekre, akkor sem valószínű, hogy sikerülne a kis szemforgató hüllőcskéket megtalálni. Figyelembe véve, hogy a kaméleonoknak, a hihetetlen rejtőzködőképességükön kívül nem sok mindenük akad, amivel megkímélhetik magukat a különféle ragadozók általi felfalatástól, ezért bizonyára avatatlan szemnek nem túl egyszerű őket kiszúrni az ágak között.
Szerencsémre ezúttal az állatkert tulajdonosok nyomra vezettek, és megmutatták az apróságot, aki a tengerimalac és nyúltároló verem közepéből sarjadó fácska levelein imbolygott. (Elsőre egyébként mutogatás ide, mutogatás oda, csak a szememet meresztettem, de nem láttam egyebet csak leveleket, mentségemre szolgál, hogy a bemutatottnál némiképp termetesebb élőlényre számítottam, ezért egészen mást kerestem az ágakon..
Ugyanis ezúttal, pont egy kaméleonbébivel hozott össze a sors, így a blog cukiságmétere most sem tud majd alapállásba helyezkedni…

DSCN2336DSCN2338DSCN2344DSCN2352DSCN2353DSCN2355DSCN2360DSCN2365

A csöppség nem rég kelhetett ki a tojásból és alig volt nagyobb, mint amekkora óriáshangyák szeretnek a konyhapadlónkon sasszézni.
Láttunk még háromféle kígyót, köztük a gyönyörű zöld mambát (Dendroaspis angusticeps) Az egyiptomi kobra fekete színváltozatát (Naja haje) és egy meglehetősen nagyra növő pitont akit sajnos nem igazán tudtam azonosítani, cserébe viszont fotózkodtam vele.DSCN2381.JPGVoltak még egyéb állatkák, kedves szárazföldi tekik, mókusok, gyíkok, varánuszok és persze az elmaradhatatlan majmocskák, de ezt a programot a véletlen mikrokaméleon tette egyértelműen teljessé!

Címke , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: