Mostohatestvérhajó

Jó régről, és többször, több embertől, hallottam már, hogy valaki látott egy Catalac-ot Las Palmasban.
Sokat keresgéltem, amikor erre evett a fene, de a legtöbb pontonon, amire sikerült bejutnom, híre hamva sem volt ilyesminek, hiába kérdezősködtem. Az egész sztori hoaxnak tűnt egész a mai napig.
Aztán most, épp mikor elhagyni készülünk a főváros kikötőjét és átdingizünk a benzinkútra egy kis tartalék naftáért, megpillantottam az egyik külső mólón egy Catalac 8M-et. Ez ugyan nem azonos modell a mi hajónkkal, annak csupán a kistestvére.
Egy teljes méterrel rövidebb konstrukció és a belső felépítése is eltérő kialakítású. Mindenesetre még így is nagy szerencse belefutni a katamaránok egyik úttörőjébe, itt észak Afrikában, ami ráadásul ugyanattól a cégtől és hajóépítőtől származik, mint a mi úszó otthonunk.
Titkon mindig számítottam rá, hogy egyszer találkozom Albatrossnak egy igazi ikertestvérével, ami ráadásul módosítatlan gyári kivitel, hogy összehasonlíthassam a miénkkel, amin bizony sok változtatást eszközöltek az előző tulajdonosok. Tudom, hogy nem csak a Kanári szigeteken, de úgy általában a világ összes kikötőjében, viszonylag kicsi esély kínálkozik erre, hiszen Tom Lack hajóépítő vállalkozásának húsz éve alatt mindössze 255 darabot gyártottak ebből a szériából és ugye azt is a hetvenes-nyolcvanas évek Britanniájában. A hajótestek fejlődése az új technológiák térnyerése, és az építés óta eltelt, relative hosszú idő okán gondolom kevesen hajózhatnak már ezekkel az ipari műemlékekkel, és az internet tanúsága szerint azok is az angol szigetek vagy az egyesült államok partjai mentén találhatóak valahol.
Tehát még ezt a találkozást is a “sors” kegyének kell érezzem, hiszen ez a cucc mégsem egy Lagoon, amiből minden kikötőben látni vagy húszat.

Címke , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: