Egészestés bum

A nagy kikötők mindig tartogatnak érdekes meglepetéseket, lenyűgöző hajókat, ritka furcsaságokat, amik mindig olajat öntenek a kölyökkorom óta lángoló hajóbuziságomra.
Már vagy egy hete itt bütykörészek Albatroson, de a sok hajó között, eddig valahogy elkerülte a figyelmemet egy technológiai unicum.
Pont a velünk szemben lévő pontonon parkol, egy Aerorig-gel felszerelt cruiser.
Sokszor hallottam már erről az érdekes megoldásról, képeken láttam már többször, de eddig élőben még nem találkoztam vele.

DSCN0816_LI
Itt van kicsit közelebbről…

DSCN0817
Érdekessége a szabadon álló árbocon körbeforduló bum, hajóorr irányába történő meghosszabbítása, aminek elülső végén kap helyet az orrvitorla rollere. Evvel a trükkel együtt kezelhető mind az orr, mind a fővitorla és a szélkihasználás hatásfoka minden esetben automatikusan 95% feletti lesz, valamint kiváltja a könnyűszeles hátszélvitorlák használatát, ugyanis az egész szerkezet hajótestre merőleges állása hatalmas felületet ad az ellenállással vitorlázáshoz. Számos előnye ellenére mégsem lett széles körben népszerű, ugyanis mivel nem létezik ingyenebéd, erényeit jópár hátrányos tulajdonság ellenpontozza. az Egész hóbelevanc a hagyományos rigghez képest még abban az esetben is jelentős tömeget képvisel, hogyha könnyűszerkezetes, full karbon űrtechnológiát használnak a készítéséhez, és mivel azt használtak, ezért az ára is csillagászati léptékekbe szökött. Valamint az állókötélzet merevítését nélkülöző árbochoz nem hétköznapi hajótestre van szükség és az óriási terhelést viselő forgóalkatrészek karbantartása sem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé. A nagyon meredek széllelszembeni vitorlázásnál csökken a hatásfok és viszonylag kicsi fock felület áll rendelkezésre.
Ha jól tudom fel is hagytak a gyártásával mikor a szabadalmat beadó Carbospars cég 1990-ben megszűnt. így még nagyobb szerencse, hogy sikerült egy ilyen ritkasággal összefutni.

Címke , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: