lightning strike

El is felejtettem a múltkori búvártúra egyik nagy élményéről beszámolni, vagyis, hogy élőben nézhettem végig, ahogyan egy spearing mantis shrimp elragadja a prédáját.(Fogalmam sincs hogy ez éppen melyik faj képviselője, ugyanis legalább 425. él a környéken és mivel a testük nagy részét egy viszonylag mély lukban tartják, ezért, ami kilátszik belőlük, az alapján igen nehéz pontosan azonosítani őket.)
Mindezt reflektorfényben, ugyanis éppen megmutattam őkelmét, a (tizennyolc méter) mélyen tisztelt nagyérdeműnek, akik épp körülöttem lebegtek. Szóval szépen telibe világítottam szegényt, hogy a vendégek észrevegyék, ahogy a lakása bejáratán kihajolva forgatja a nagy, furcsa, dülledt babszemeit, mikor villámgyorsan rácsapott a gyanútlanul arra úszkáló kis demselfishre.
Úgy látszott egyáltalán nem zavarja a rivaldafény és a kukkoló társaság jelenléte, szóval vagy egy igen exhibicionista egyedet vehettünk szemügyre, vagy csak egyszerűen kurva éhes volt, esetleg pont egy alkalmas haltetemet keresett, amivel eltakarhatja magát a bámész tekintetek elől. Ez már nem fog kiderülni.
Az egész folyamat egyébként a másodperc tört része alatt játszódott le, jóformán csak a felkavarodott homokot lehetett látni, meg azt, hogy a kis színes hal, ami az előbb még ott volt előttünk, annak nyoma veszett a rák rejtekhelyéül szolgáló oduban.
Hihetetlen egy társaság ez a sáskarákoké, egy csomó dologban világrekorderek, a hadsereg golyóálló mellényt fejlesz a szupererős fogólábak struktúrája alapján, a szemük tanulmányozásával új lökést kap a rákdiagnosztika, (mármint a daganatosdi, nem a crustacea) és ki tudja milyen mély még a rák ürege…
mantis.jpg
Nekem sajnos, nem, hogy olyan gyors kamerám nincs, amivel ezt rögzíteni lehetne, de jelenleg semmilyen sincs, úgyhogy megint idegen tollakkal kell ékeskedjek, viszont szerencsére másoknak meg van, mindenféle jó kis kütyüjük, amivel remek felvételeket készítenek a föld leggyorsabb mozgású lényeiről.
Ez a két videó egész jól összefoglalja miért is olyan marha érdekesek ezek a kis ízeltlábú srácok.

Címke , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: