Lizards against the gravity

Íme pár ragadozó, akit nem kell csirizzel bekenni és a falhoz vágni, hogy kiválóan odaragadozzon, megy ez nekik önerőből is.
A gekkók, mászótudománya bőven kenterbe veri a képregények pókemberének képességeit, minden komolyabb erőfeszítés nélkül rohangálnak függőleges felületeken, plafonon, üvegen, szinte bármilyen irányú és felszínű dolgon, ráadásul a hüllőkre jellemző lélegzetelállító sebességgel teszik mindezt.
Valójában semmiféle ragasztóra nincs szükségük a mutatványhoz, és még csak nem is a polipok tapadókorongos módszerét használják. Ennél sokkal agyafúrtabb technikát alkalmaznak, ugyanis az egymástól kis távolságban lévő molekulák között fellépő van- der Waals erőt használják ki.
Ennek alapját a gekkó láb baromi összetett szerkezete képezi. Talpát ugyanis kicsiny redők borítják, ezek apró szőröcskék millióiból állnak, melyek szélessége mindössze 200 nanométer. Minden mikroszkopikus serte, a végén ecsetszerűen többszázfelé, akár ezerfelé is ágazik, és minden ág kicsike korongban végződik. Ez olyan mértékű felszínnövekedést hoz létre, amely lehetővé teszi érdekes fizikai kölcsönhatások kialakulását.
A diszperziós kölcsönhatások annak következtében lépnek fel, hogy az atomban (molekulában) a másik atom (molekula) elektronjainak rezgései gerjesztett elektronrezgéseket indukálnak. A szomszédos atomok (molekulák) elektronjainak rezgései azonos fázisúak, és így a két atom (molekula) közti vonzáshoz vezetnek.
Ezek a diszperz intermolekuláris erők sok makroszkopikus jelenség kiváltói is lehetnek, így biztosítják például a gekkó talpa és a megmászandó felület közti adhéziót.

A falmászó kispajtások általában nagyon félénkek, és mivel mindehhez villámgyorsak is, elég nehéz a közelükbe férkőzni, azonban egy speciális esetben elég jól megfigyelhetőek, mégpedig, amikor a szobában világító lámpa fényére gyűlő rovarkákat szedegetik össze az ablak külső oldaláról. (Ez a nézet azért is marha érdekes, mivel a különösen ritkán csodálható hasuk felől vizsgálhatjuk őket, és ebből a perspektívából a lábaik fura szerkezete is lelepleződik.)

DSCN6821

Benéz

DSCN6829b

A szúnyogok nem menekülhetnek…

DSCN6835bgekkóláb.jpg

Címke , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: