élet

Sajnos az együttlétet nem élvezhettük túlságosan sokáig ugyanis Hajninak mennie kellett a hajóra. Így egyedül maradva próbáltam elveszni kicsit errefelé.
Eddig csak a szokatlan kulturális viszonyok bűvöletében tengődtem, de persze képtelen vagyok figyelmen kívül hagyni, a lokális flóra és fauna hihetetlen változatosságát.
(És az igazat megvallva a természet csodái mindig is jobban érdekeltek mint az emberek.)
Jóformán minden, ami errefelé nő, kúszik, mászik, repül, és úgy általában él, az teljesen különbözik azoktól a dolgoktól amit Európában, Közép- Amerikában vagy akár az Afrika északnyugati partvidékén ázó szigetcsoporton eddig megfigyelhettem.
Egyenlőre még nem volt lehetőségem mélyebbre merészkedni az esőerdő párás homályába, ugyanis a dzsungel nem adja könnyen magát, az marhára nem megy ugyanis, hogy csak úgy besétálsz, leginkább azért, mert egyszerűen nem tudsz. A Tarzanos-Mauglis filmekben bemutatott erdőképpel ellentétben, itt egyáltalán nem lehet szabadon futkorászni, de még botorkálni sem. Sőt, ha fáradhatatlanul és Danny Trejo-t megszégyenítő sebességgel kezeled a machetét, valamint ezt képes vagy mindkét kezeddel szimultán művelni, akkor sem hiszem, hogy harminc méter/órás sebességnél többre tehetnél szert, a nem csak látszólag tömör és nagyjából tényleg áthatolhatatlan vegetációfal ellenében. Szóval ha be akarsz jutni, akkor három lehetőséged van:
1. Egy patakot, vagy ehhez hasonló vízfolyást választasz, aminek a medrében haladhatsz és akkor az aljnövényzettel le van a gond, már csak a felülről belógó zöldségekkel kell megküzdened.
2. Keresel valami utat, amit a helyiek fáradságos munkával és nehéz földmunkagépek segítségével vágtak az őserdő zöld erődítményébe.
3. Vagy elefántra ülsz, ami képes rutinból megtalálni a ritkásabb területeket és ha elég kitartóan noszogatod, akkor még utat is tud taposni benne.
Majd eldöntöm melyikre fog esni végül a választás.
Mindenesetre már itt az erdőszélen vagy a vízparton is rengeteg olyan élőlénnyel sikerült összefutnom, amiket csak terráriumban vagy David Attenborrough karakteres hangjának aláfestésével vehettem eddig szemügyre. Sokuknak már a megpillantásához is alapos, fürkésző tekintetre van szüksége az embernek, a lefényképezésük pedig egy másik különös kihívás, mivel úgy vettem észre, hogy nem túl exhibicionista, pózolós típusok. A világhíres képeket készítő természetfotósok, valószínűleg nem véletlenül költöznek be a dzsungelbe hónapokra, csúsznak másznak a sárban, fekszenek a mocsárban, másznak fára, öltöznek szőranyának, csipkebokornak vagy elefántszarnak és álcázzák magukat minden lehetséges módon a remek felvételekért. Én sem ennyire elhivatott nem vagyok, sem a technikai apparátusom nem ér fel a profikéval, azonban lelkes amatőr természetbúvárként mégis szeretek lencsevégre kapni számomra érdekes lényeket. Ezekből a képekből sorakoztatok most ide néhányat.
A repertoár minden bizonnyal napról napra bővülni fog és igyekszem őket rendre feltöltögetni majd ide…
Kezdjük először a madárkákkal.
(A tapasztalt ornitológusoktól majd biztos megkapom, hogy az általam talált lények csak annyira különlegesek, mint a verebek a lószar körül vagy a moszkvatér döglábú galambjai, de ugyebár az újszülöttnek minden vicc új, szóval számomra a hely legközönségesebb képviselői is példátlan örömet szereznek…)DSCN6523DSCN6522DSCN6528DSCN6526
Yelow vented bulbul,  Szemcsíkos vagy sávosfejű bülbül (Pycnonotus goiavier)

 

 

DSCN6532Chestnut-headed bee-eater, Barna fejű gyurgyalag (Merops leschenaulti)

 

 

DSCN6537DSCN6539Spotted doves, Gyöngyösnyakú gerle (Spilopelia chinensis)

 
DSCN6533omr
oriental megpie robin, Dayal rigó (Copsychus saularis)

 

 

RSCN6496DSCN6547DSCN6553Common myna, Pásztormejnó (Acridotheres tristis)

 
DSCN6711DSCN6707
Javan pond heron, Pompás indonéz üstökösgém (Ardeola speciosa)

Címke , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: