Jet powered birds

Visszatértek a szigetre a kenti csérek (Thalasseus sandvicensis)
Sandwich_Tern_perched
(A
ngolul, valamilyen rejtélyes oknál fogva, a vicces sandwich tern elnevezést érdemelték ki. ) Ők azok a kishaverok, akikről már írtam egy korábbi bird bird bird című bejegyzésben. Az ezüstszürke tollú, fejükön fehér alapon koszosfekete “sisakot” és borzas, punky bóbitát viselő madarak nem csak bámulatos légiakrobaták, de igazi kis zuhanóbombázók. A fő táplálékukat képező kishalakért ugyanis, akár 3-4 méter mélyre is lemerülnek, a magasból való, kiadós lendületgyűjtés után. (Evvel a mutatvánnyal szívroham közeli meglepetést tudnak okozni, ha történetesen a közelemben csapódnak a vízbe a rendszeres napi sznorizásom közepette.)
Hosszú fekete csőrük végén a kicsi sárga folt olyan, mintha csak irányzékul szolgálna a mesteri vetődéseknél.
Megérkezésük mindig látványos, kollégáikkal, az őket kicsivel később követő – és kurvahosszú utat megtévő – sarki csérekkel (Sterna paradisaea) együtt, ilyentájt rendre elárasztják a partközeli vízből kikandikáló tárgyakat. Eddig csak a sekélyesben lebegő bójasoron egyensúlyozgattak ügyesen, de a tavaly óta beindult vízi-sportcenternek hála, most már az öbölben ringatózó jetskí-ket is örömmel veszik birtokba. ( Teszik ez a sportközpont dolgozóink mérsékelt megelégedésére, ugyanis a vízimadárszar elég hatékonyan marja szét a jetmotorosok csillogó fényezését és a színes kárpitot.)
Igencsak jó kedvre derített, amikor először pillantottam meg őket, ahogy büszkén feszítenek a vadonatúj vízsugárhajtású járművek nyergében.
Elhatároztam, hogy a “kúl pipik” látványát másokkal is megosztom, azonban a megörökítésükre kiválóan alkalmas, nagyobb távolságból is értékelhető felvétel készítésére fejlesztett fotoapparátom, sajnos éppen Viktornál tartózkodik, az esetleg beérkező szörfösök lencsevégre kapása okán.
Az egyetlen rendelkezésre álló “tényfékező” eszköz a tablet kamerája, az pedig nem éppen egy vérbeli hosszútávlövő.
Szóval egy meglehetősen rendhagyó módszerhez próbáltam folyamodni.
Vagyis megkíséreltem az ósdi tengerész távcsövemet teleobjektívként használni.
Mint az az eredményen is látható, sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel.
Az amúgy is imbolygó hajón ugyanis a kis táblagép gombostűnyi, buta kis képrögzítő nyílását, suta módon az ormótlan messzelátó mögé egyensúlyozva, eltalálni az ugyancsak himbálózó céltárgyat és közben még a fókusszal is bajlódni, majd a nemlétező harmadik kezem híján az orrommal elsütni a képernyő szélén villogó exponálóikont, nem tartozik sem az egyszerű műveletek, sem az igazán profi megoldások közé. A kísérlet minden bizonnyal igen komikusan festhetett kívülről.
Mindenesetre a szándék megvolt, hogy a vagány jetskíző madárkákat lekapjam és ha jó képet nem is, de egy egész érdekes effektet mindenképp sikerült összehozni. Legalábbis kreatívabbnak tűnik mint az elfuserált instás filterek.
northnortheastIMG_20171114_133822jetskicserjetskicser

Címke , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: