fények

Már egy hete megvettem a ledfényeket amit a cockpitbe szántam, de a mai nappal a felszerelésükhöz szükséges csatlakozókat is beszereztem. Minden együtt volt hát az instaláláshoz. A kis fényforrások egy ötméteres gumiszalagban foglalnak helyet, amit tíz centinként el lehet vágni és a kis toldókkal és elosztókkal mindenféle irányba elvezetni.
A kis ledek elektromos ellátását négy kis rézpöcs biztosítja, egyiken jön a fázis a nulla pedig háromfelé oszlik, hogy az egész kis nyavalya a szivárvány minden színében pompázhasson.
Hagyományos RGB cucc, szóval ha mind a három maradék bizbaszra betáplálod a nullát akkor vakító fehér fény izzik fel a kaucsukborítás alatt. A konyhába ez pont megfelelő, úgyhogy direkt, vezérlés nélkül rákötöttem a 12V-ra, egy régi navbus csatlakozó szétberhelésével konstruáltam valami cuccot ami eltalálja a nullával mindhárom színt, és tá-dáá, remekül világít.
A pilótafülke és a “terasz” világítását hagytam későbbre ,mivel ahhoz ugye minden gyári, nem kell semmi sufnituning maszekolással megtámogatni a rendszert, szóval egyszerűbbnek látszott.
Csak összedugdosod és kész!
Gondoltam.
Hát a kiskutya bojtos faszát egyszerű. (lásd a dolgok egyszerűségére vonatkozó axiómát)
mindent felfúrtam csatlakoztattam, a kötési pontokat három különböző időjárásálló módszerrel leszigeteltem és a helyéreragasztottam.
A bekapcsolást követően az első szakasz fehéren a második zölden a harmadik pirosan a negyedik pedig sehogyansem világított.
szedhettem szét az egész miskulanciát amit kb. négyésfél óra alatt tökéletesre szigeteltem.
Kiderült ugyanis, hogy a dicsőséges kínai ipar apró fogaskerekei közé némi homok ékelődött és a keresztelosztók kiosztását gyárilag felcserélték, így minden pont fordítva működött mint ahogyan rá volt írva. A helyzetet némiképp árnyalja, hogy az egész konstrukciót úgy tervezték, hogy nagyjából egyszer lehessen biztonsággal összeszerelni, és akkor vagy úgyhagyod, vagy ha mégegyszer szeretnéd megváltoztatni a felállást, akkor bizony szopni fogsz! Az első akkurátus munkát mégegyszer megismételve valamint a szétbarmolódott csatlakozókat apró forrasztásokkal és ormótlan szigszallagozással megtámogatva végre felkerülhetett a helyére, az ezúttal már működő ledsor.
Hajni legnagyobb örömére a rendszer egy kis távirányító segítségével pikpakk diszkóhajóvá tudja transzformálni az ALBATROS-t hiszen a spektrum összes színét felvonultatni képes fényforrás nem csak színes fény kibocsájtására alkalmas de ezeket magától tudja egymásba átúsztatni vagy éppenséggel stroboszkópszerűen villogtatni.
Ez a tulajdonság kibaszott idegesítő, de karácsonyra pont ideális lesz.
Én valószínűleg csak a fehér fényt fogom használni, meg esetleg a pirosat ha éjszaka mást is akarok látni a fényeken kívül, de Hajni biztosan próbára teszi majd vele az idegeimet egy párszor.

Címke , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: